A holtágon rendszeresen előforduló, védett madárfaj.

Latin név: Podiceps cristatus
Fokozottan védett: nem
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
Védetté nyilvánítás éve: 1954

Jegyei
A búbos vöcsök (Podiceps cristatus) a vöcsökalakúak rendjébe, ezen belül a vöcsökfélék család­jába tartozó vízimadár. Magasba nyújtott nyaka már messziről megkülönbözteti más récéktől. Teljes hossza 48 cm. Nászruhában mozgatható bóbitája és rozsdavörös gallérja van. Röptében alulról majdnem teljesen fehérnek látszik. Hangja érdes, röfögő.

Élőhelye
A csendes, halakban gazdag vizeket szereti és hogy ha a part mentén széles nádszegély húzódik és a víz gazdag növényekben is. Hazánkba álta­lában március elején érkezik meg és néha késő őszig itt marad. A Közép-és Észak-európai állomány dél, délnyugat felé vonul, Nyugat-Európában, Angliában és a Földközi-tenger medencéjében telelnek. Hazánkban a Dunán kis számban rendszeresen vannak áttelelő példányok.

Szaporodása
A búbos vöcskök gyakran az évről évre megszokott költőhelyeikre térnek vissza. A nászviselkedésükre jellemző, hogy jelképesen fészekanyagot hoznak fel a vízfenékről, és azt mutatják meg a párjuknak, majd mellüket egymásnak támasztva felemelkednek a vízben, széttárják és ide oda moz­gatják a rozsdavörös gallérjukat, nyakukat a másikéra kulcsolják, vagy szárnyaikkal csapkodnak. A párzáshoz kis emelvényt építenek, melyen a tojó nyakát előrenyújtva, féig a vízben lekuporodik. Úszó fészkük van melyet elhalt vízinövényekből építenek. Csak egy kis része emelkedik a víz fölé, a nagyobb, akár 60 cm-es rész a vízfelszín alatt van. A teljes fészek mázsánál is súlyosabb lehet. Maga a fészek általában a nád között épül. A költési idő májusban kezdődik és a szülők felváltva kotlanak. A kotlási dő 25-27 nap, a teljes fészekalj 4-5 tojásból áll. Az első költésű fiókák júni­usban kelnek ki és júliusra már repülni kezdenek, a család azonban őszig együtt marad. A fiókák már az első naptól kezdve úsznak, de bukni még nem tudnak. A szüleik hátán utaznak, és sokszor ott is etetik őket. Néha még merüléskor a szülők a szárnyfedőik alatt a mélybe viszik a kicsiket. Mindkét szülő eteti a fiókákat, apró halakkal, vizirovarokkal, de tollakkal is, melyet magukból tépnek ki vagy a víz felszínén szednek össze. A fel­nőtt madarak is gyakran esznek tollat.

Tápláléka
A búbos vöcsök tápláléka halak, csigák, békák, gőték, vízirovarok. Főként bukva zsákmányol. A víz alatt leszorított szárnnyal, lábuk segítségével úsznak. Csak néhány méter mélyre buknak és 50 másodpercig is a víz alatt maradnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.