Csökkenő állományú, védett kétéltűfaj, eszmei ér­téke 50 000 Ft.

Hazánknak kiemelt jelentősége van a megőrzésé­ben, mivel a teljes európai állomány több, mint fele Magyarország területén él. Ez a gőtefaj a nevéhez híven a Duna és vízgyűjtői mentén terjedt el, az or­szág szinte minden síkvidéki vizes élőhelyén elő­fordul.

Nagytestű gőte, akár 12-13 cm-re is megnőhet. Teste sötétbarna, fekete foltokkal tarkítva, vagy egységesen fekete színű. A nászruhás hím a szem vonalától a farok végéig húzódó rojtozott szélű magas tarajt visel. A lárva hossza 30-70 mm, zö­mök testalkatú.

Tavasszal nagyjából március elején kezdik meg a vándorlásukat a telelőhelyekről a víz felé. A nász-időszak alatt és után még akár 6 hónapig is a víz­ben maradhatnak. Később szárazföldi életmódra váltanak. Ott repedésekben, üregekben, kövek és farönkök alatt húzódnak meg, és főleg éjszaka ak­tívak. Párzáskor a hím látványos násztáncot jár. Mind a kifejlett egyedek, mind a lárvák ragadozó életmódúak. A vízben töltött időszakban szúnyog­lárvákkal, vízibolhákkal, evezőlábú rákokkal és gyakran kisebb ebihalakkal táplálkoznak. Szá­razföldi életszakaszukban nagyrészt bogarakat, legyeket és hártyásszárnyúakat fognak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.