Széles elterjedésű, védett békafaj, eszmei értéke 10 000 Ft.

Közép- és Kelet-Európában gyakori. Magyaror­szágon a legkisebb állandó vízállásoktól az egé­szen nagy folyók holtágaiig bárhol előfordulhat, a folyóvizeket kivéve, mindig csendesebb részeken. Kiváló életteret talált magának az alföldi öntö­zőcsatornákon. Jól úszik, egész napját is képes a vízben tölteni. Előfordul, hogy hosszabb-rövidebb időre a partra is kijön, de a víztől nem távolodik el messzire. Még telelni is képes a víz alatt.

Törzsének hossza elérheti a 14 centimétert is. Hát­színe a sötét olajzöldtől egészen a barnáig terjed­het, rajta sötét foltozottság látható. A bőre kifeje­zetten szemölcsös.

Szitakötők, rovarok, pókok, földigiliszták, mezte­lencsigák szerepelnek az étlapján. Testnagyságá­ból következőleg néha egereket, szalamandrákat és halakat is elfogyaszt. Fiatalkori kannibalizmus is előfordul a fajnál.

Április végétől május végéig nagyobb csoportok­ba verődve a vizekben szaporodnak. A nőstények 3-10 000 petét raknak csomókba, melyből a lárvák 7-14 nap alatt kelnek ki. A lárvák aztán a nyár de­rekán, végén alakulnak át, de nem hagyják el a vi­zet, ott élik életüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.