A holtág nádasában telepesen költő, fokozottan védett madárfaj.

Latin név: Platalea leucorodia
Fokozottan védett: igen
Természetvédelmi érték: 500 000 Ft
Védetté nyilvánítás éve: 1912
Fokozottan védetté nyilvánítás éve: 1954

Nevét csőre kanálszerűen kiszélesedő végéről kapta. Neve szerint gém, de nem az ő rokonuk, hanem az íbiszfélékhez tartozik. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2008-ban „Az év ma­darává” választotta.

Jegyei
A kanalasgém csőre egyetlen más madáréra sem hasonlít.A fiataloké az első évben rózsaszínű és puha, de az évek múlásával mind sötétebb színűvé válik. Íriszük egyidejüleg vérpirosra színeződik. Az öreg madarak hároméves koruktól a nászidőszakban a tarkójukról lecsüngő, gyengén sárgás bóbitát viselnek. Ezt izgatott állapotban fel is me­reszthetik. Tollazatuk krémfehér. A kanalasgém gólyák módjára lépdel, röptében a nyakát messze előrenyújtja. A levegőben gyors szárnycsapások és vitorlázó szakaszok váltják egymást. Hangjukat még a telepen is ritkán hallatják, legfeljebb az öreg madarak adnak néha röfögő hangokat, vagy a fiókák kérik ciripelve az eleséget.

Élőhelye
A kanalasgém a nem túlságosan benőtt, iszapos talajú, sekélyebb vizeket, lagúnákat, a feltöltött területeket, leeresztett halastavakat, az édesvizű vagy brakkvíz sekély tavakat kedveli. Vonuló madár, hazánkba márciusban érkezik és szeptemberben vonul el. Az európai állomány a telet a Föld­közi-tenger medencéjében, illetve részben a trópusi Afrikában tölti. A legnagyobb telepek az Aral-tónál és a Volga-deltában vannak, hazánkban több kolóniában kb. 600 pár fészkel.

Szaporodása
A kanalasgém gyakran népes telepeken költ, tisztán vagy különböző gémfajokkal, kormoránokkal. A hazai tavakban és mocsarakban gyakran nyári lúdakkal vagy szárcsákkal fészkel. Telepei rendszerint az öreg nádasokban vannak, de költ fákon is, ritkán magasabban 5 méternél. A fész­kek a telep közepén sűrűbben helyezkednek el. A fészket közösen építik, a 3-5 tojáson felváltva kotlanak. Tojásai foltosak. A kotlási idő 24-25 nap, hazánkban a költés fő ideje április. Ahol sok pár él együtt, a fiatalok átlátogatnak a szomszédos fészkekre, óvodákat képeznek, ahol valamennyi öreg madár eteti őket. Csak 2 hónapos korukban tudnak repülni.

Tápláléka
A kanalasgémek a sekély, 10-20 cm-es vízben keresik táplálékukat, de bemennek 30 cm mélyre is, ahol a víz már a hastollakig ér. Csőrükkel lépéseik ütemére kaszáló mozdulatokat végeznek az iszapréteg felső híg rétegeiben. Az iszapban élő vagy oda rejtőzött állatokat zsákmányolják, elsősorban szúnyoglárvákat, csigákat, kagylókat, rákokat, békalárvákat, apró halakat és békákat. A nagyobb zsákmányt kiemelik a vízből, és egyetlen moz­dulattal a torkukba továbbítják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.