Vicia biennis
Fokozottan védett.
Természetvédelmi értéke: 100 000 Ft
Védetté nyilvánítás éve: 2001
Fokozottan védetté nyilvánítás éve: 2001
Termet: 30–100 cm
Életforma: Therophyta-Hemitherophyta

A kunsági bükköny rendkívül ritka, fo­kozottan védett, nedves élőhelyekhez kötődő kúszónövény, mely megtalálható a holtág területén. Pillangós virágú, egy­éves – ritkábban kétéves – bükkönyfaj. Laza virágzatában a virágok vitorlája ibolyás-lila, sötét erezetű, az evezők fe­hérek, a csónakcsúcs kékes. A virágko­csány kb. akkora, mint a csésze csöve. A levél 3–6 levélkepáros. A csónak és az evezők fehérek (csúcsuk lila), a vitorla ibolyaszínű, sötét erű. A vi­rágzat laza, 5–20 virágú.

A kunsági bükköny felismerése nem egyszerű feladat, a felületes szemlé­lő könnyen összetévesztheti a kaszanyűg bükkönnyel (Vicia cracca), ami közönséges gyomnövény. A kunsági bükköny virága azonban világosabb színű, a virágkocsányai hosszúak, a levelein pedig csupán 3–6 levélkepár van. A Tisza menti árterek egyik legkülönlegesebb növényritkasága. Egyi­ke hazánk legritkább, és legveszélyeztetettebb növényeinek. Ritkasága ellenére csak 2000-ben emelték a védett fajok közé.

Virágzása: június–augusztus.

Élőhelye
Többnyire az árterek szegélytársulásaiban találkozunk vele, ahol a nád száraira vagy kisebb cserjékre kapaszkodik fel.

Elterjedése
Pontusi-közép-ázsiai faj, azaz fő elterjedési területe a Duna-deltától kelet felé egészen Kazahsztánig tart. E vidéktől nyugatabbra csak szigetszerű­en jelenik meg az Alföldön, a Tisza és mellékfolyói árterében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.