Védett, eszmei értéke 50 000 Ft.

[bookly-form category_id=”1″ service_id=”1″ hide=”categories,staff_members,week_days”]

Magyarország egyetlen őshonos teknősféléje, amely azonban komoly veszélynek van kitéve a számos helyen betelepített vörösfülű ékszerteknős térhódítása következtében. Elsősorban a síkvidé­kek iszapos álló- vagy lassan folydogáló vizeiben él. Kedveli a napsütötte, sűrűn benőtt erdei tavakat és a ligeterdőkkel szegélyezett holtágakat. Csak víz közelében él meg.

Ovális, hátrafelé szélesedő, 12-38 centiméter hos­szú hátpáncélja és bőre zöldes- vagy barnásfeke­te, amit sárga vagy sárgásfehér pettyek és/vagy csíkok tarkítanak. Hátpáncélján nincs taraj.

Márciustól októberig-novemberig főleg a reggeli és az esti órákban aktív. Telelni az iszapba vagy a parti fövenybe ássa be magát. Az időjárástól füg­gően március-áprilisban aktiválódik. Szeret a víz­ből kiálló tuskókon, köveken pihenni. Nagyon jól úszik.

A fiatalok szeptember elején, vagy a következő ta­vasszal kelnek ki, és azonnal megindulnak a víz felé.

Táplálékuk is vízi eredetű: különféle ízeltlábúak, kétéltűek, puhatestűek és férgek kifejlett és lárva­állapotú egyedeit, dögöket fogyaszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.