Gyakori, idegenhonos inváziós halfaj, mely ve­szélyezteti az őshonos ökoszisztémát.

Őshazája Észak-Amerika keleti fele, Kanadától egészen Floridáig. Magyarországra inváziós faj­ként az akvaristák közvetítésével jutott el. Nap­jainkra már közönségessé vált, a tiszta, álló vagy lassú folyású magyarországi vizek növényzettel benőtt, iszapos vagy homokos medrű szakaszain mindenhol előfordulhat. A kifejlett hal testhossza 17-18 centiméter. Magas, oldalról lapított zömök teste van. A naphal színpompája a kifejlett állato­kon szembetűnő, hiszen színezete kortól, nemtől, évszaktól és élőhelytől függően változhat.

A naphal nevet valószínűleg azért kapta, mert na­gyon szereti a napfényes, világos- partközeli ré­szeket és színezete ehhez mérten mesebeli szín­pompával párosul.

Más fajok ikráit és ivadékait pusztítja, ezzel kárt tud okozni a halgazdaságokban.

A naphal ivarérettségét 2-3 éves korára éri el. Ívá­si ideje május második fele és június. A sekély, homokos vagy köves aljzatú területen a hím fész­ket épít. A hím a már kész fészekhez engedi oda a nőstényt. A nász befejeztével a hím elüldözi a nős­tényt és igyekszik minden más ellenséget is távol tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.