A házilúdfajták többségének őse. Neve arra utal, hogy nyáron, költési időben is megfigyelhető Magyarországon. Hazai állománya a sok évtizedes védelemnek és vadászati tilalomnak köszönhetően napjainkra jelentősen megerősödött, így újra vadászhatóvá tették. Ősszel a hazai állomány mellé északról érkeznek vendégek, a tél beálltával együtt vonul­nak dél felé. Kis csapatai rendszeresen áttelelnek.

Élőhelye, költése:
Eurázsia jelentős részén elterjedt faj. Nagyon korán kezdi a költést, gyakran már márciusban kotlik. Nádasokban, mocsarakban költ, nagy alapterületű fészkét általában nádból építi. Fésze­kalja legtöbbször 5-6 tojásból áll, de elő­fordul, hogy több tojó azonos fészekbe rakja tojásait. A kotlási idő 27-28 nap. Csak a tojó ül a tojásokon, de a fiókákat mindkét szülő vezetgeti és védelmezi. A fiatalok kéthónaposan már önállóak,. Táplálékában a szárazföldi fűfélék do­minálnak, de kevés vízinövényt is fo­gyaszt. Gabonatarlókra és vetésekre is kijár táplálkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.