Országszerte gyakori, akár az ember kö­zelségét is elviselő koromfekete madár, legfeltűnőbb ismertetőjegye fehér hom­lokpajzsa. Vadászható faj, de nálunk nincs különösebb tradíciója vadásza­tának. Vonuló, az állomány legnagyobb része a telet tőlünk délre tölti, de egyre több példány telel át be nem fagyó vize­inken.

Élőhelye, költése:
Elterjedési területe Európától Ausztrá­liáig terjed. A sűrű növényzetű, náddal, gyékénnyel tarkított, de hínárnövény­zetben is bővelkedő vizeket kedveli. Fészkét a nyílt vízhez közel eső sűrű ná­das szélére építi legszívesebben. Fésze­kalja 6-12 tojásból áll. A fiókák 21-24 nap alatt kelnek ki. A szülők közösen vezetgetik fiókáikat. A csibék eleinte fekete színűek pirosas fejjel, később szürkés tollruhájuk alakul ki, csak az őszi vedlés idejére alakul ki fehér hom­lokpajzsuk és a koromfekete tollruhá­juk. A szárcsa táplálékának döntő része növényi eredetű, magvakat, hajtásokat fogyaszt, de ezt kiegészíti gerinctele­nekkel, ebihalakkal is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.