A leggyakoribb hazai réce, a házi kacsa őse. Alkalmazkodó faj, szinte minden vizes élőhelyen előfordul, a legnagyobb folyóktól a városi parkokban lévő apró tavakig. Nem védett, vadászható faj. A hazai állomány jelentős része be nem fagyó vizeinken telel át, sokan érkez­nek hozzánk északabbról is, kemény teleken viszont nagyon lecsökkenhet a nálunk tartózkodó madarak száma.

Élőhelye, költése:
Észak-Amerikában és Eurázsia nagy részén elterjedt, gyakori, könnyen al­kalmazkodó faj. Tavak, folyók, mocsa­rak, patakok mentén sűrű növényzet­ben költ. Fészkét növényi anyagokból építi, pehelytollaival béleli. Fészekalja 9-16 tojásból áll, a kotlási idő 28 nap. A kiskacsák körülbelül nyolchetes koruk­ban válnak röpképessé. Tápláléka vál­tozatos, magvakat, növényi hajtásokat jelentős arányban fogyaszt. A kipergett gabonaszemeket a tarlóról előszeretet­tel összeszedegeti. Állati eredetű táplá­lékot kiegészítésként fogyaszt, csigák, férgek rovarok és lárváik szerepelnek étlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.