Gyakori, idegenhonos inváziós halfaj, mely ve­szélyezteti az őshonos ökoszisztémát.

A törpeharcsa Észak-Amerikában őshonos hal­faj. Gazdaságilag nem jelentős, bár a húsa ízletes, szálkátlan. Magyarországra telepített állománya inváziós faj, amennyiben túlságosan elszaporo­dik, akkor az ikra és az ivadékfogyasztása miatt a természetes vizekben kárt tud okozni.

Teste a folyami harcsáénál zömökebb, a fejtájékán felülről és a farokrészén oldalról lapított testű hal. Háromnyaras korára elérheti a 20–25 centimétert. A Magyarországon előforduló törpék méretüket tekintve kisebbek, mint az őshonos formái.

Ivarérettségét a tejes a második, az ikrás a harma­dik életévére éri el. Áprilisban, májusban párosan ívik. Ragadozó hal, fiatal korában férgeket, rovar­lárvákat és alsóbbrendű rákokat fogyaszt. A kifej­lett hal az előbbieken kívül megeszi még a halik­rát, a békalárvát, a békákat és az apró halakat is. Nappal kevésbé mozog, mert ilyenkor a fenéken tartózkodik és éjjel mutatkozik aktívabbnak.

Magyarországon tájidegen halfaj és a számára kedvező élettérben nagyszámban van jelen. En­nek oka, hogy a természetes ellenségei nem képe­sek kordában tartani állományát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.