Thelypteris palustris
Védett.
Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft
Védetté nyilvánítás éve: 1993
Termete: 15-100 cm
Életforma: Geophyta – Hydato-helophyta.

A tőzegpáfrány védett, közepes termetű páfrány, mely megtalálható a holtág ná­dassal benőtt területén. A levelek 15–50 cm hosszúak, a spórás levelek ennél na­gyobbak (–100 cm) is lehetnek. A gyök­törzs törékeny, hosszan kúszó. A levelek elszórtan hajtanak ki, az aljzatot gyakran nagy területen lefedik. A levélnyél hosszú és általában kopasz. A levél kétszeresen szárnyalt. A levélkék halványzöldek, vékonyak. A levélszárnyak lefelé nem fokozatosan kisebbednek, hanem hirtelen érnek véget. A levélszárnyacs­kák sima szélűek, kontúrjuk jellegzetesen ívelt. Az alapi levélszárnyacska a levélgerinc mellett a többinél határozottan nagyobb. Spórás levelet ritkán hoz. A szóruszok igen sűrűn állnak, a levél széle a szóruszokra rápöndörö­dik, ezért a növény heterofilliásnak látszik. Más fajjal nem téveszthető ös­sze.

Spóraérése: július – szeptember

Élőhelye
Inkább mészkerülő, tőzeg- és vízállásjelző; nádasok, magassásosok, lápré­tek, úszólápok, mocsárrétek, tőzegmohás átmeneti lápok, éger- és fűzlápok, égerligetek, ligeterdők, de főleg láperdők növénye.

Elterjedése
Európa és az USA mérsékelt égövi területein honos. Hazánkban az aláb­bi területeken található meg: Zemplén, Cserehát, Aggteleki-karszt, Bükk, Mátra, Gödöllői-dombvidék, Pilis, Bakony, Bakonyalja, Balaton-felvidék, Kis-Balaton, Kőszegi-hegység, Vend-vidék, Őrség, Hetés, Zala, Somogy, Szigetköz, Hanság, Dráva-sík, Mohácsi-sziget, Mezőföld, Pesti-sík, Duna– Tisza köze, Turján-vidék, Jászság, Taktaköz, Nyírség, Tiszántúl.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.