Országszerte elterjedt, gyakori fészke­lő. A kisebb tavak feltöltődése, elsze­metesedése megszüntetheti élőhelye­it. Vonuló faj, április és október között lehet megfigyelni Magyarországon, de enyhébb teleken egyre gyakrabban te­lel át be nem fagyó vizeinknél. Az állo­mány zöme a telet Európa déli részén és Afrikában töltik.

Élőhelye, költése:
Eurázsiában, Amerika és Afrika mérsé­keltövi és trópusi területein elterjedt faj. Nádasban költ, de táplálkozni a hínár­ral benőtt nyílt vizekre jár. Akár kisebb tavak, csatornák, kubikgödrök is ott­hont adhatnak ennek az igen könnyen alkalmazkodó fajnak. Fészkét a nádas­ba építi növényi anyagokból. Fészekal­ja 7-10 tojásból áll, a fiókák 19-22 nap alatt kelnek ki. A kezdeti időszakban a szülők a fészekbe hordják a táplálé­kot, később a fiatalok követik szülei­ket, háromhetesen már maguk keresik táplálékukat és öthetesen már önálló­ak. Évente kétszer költ. Főleg vízirova­rokat, puhatestűeket, férgeket eszik, de növényi eredetű táplálékot is fogyaszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.