Történet

A terület az 1970-es évek előtt egy rendezetlen, szemetes „gödör” volt, nevét feltehetően innen kapta. Akkoriban magánkezelésben volt, majd átkerült a Nagyközségi Tanács tulajdonába. Az első rendezési terv során merült fel először, hogy ezt a területet valamilyen módon hasznosítani kellene.

Ebben az időben Cibakházán volt egy szabadstrand, mely a Gödörrel szemben lévő oldalon kicsit délebbre feküdt. Ez egy sekély vizű, homokos partszakasz volt, ahol úszómester is vigyázta a fürdőzőket.

A Nagyközségi Tanács a Gödör kezelését a MEZŐGÉP vállalat részére adta át, akik elkezdték a terület rendezését. A MEZŐGÉP dolgozói társadalmi munkában és szabadidejükben kezdtek neki a munkának. Kerítést építettek, majd lépcsőt, s hamarosan elkészült a színpad, tánctér és a csónaktároló is. A partél védelmét traktorgumikkal oldották meg, valamint leterítették sóderrel. A vízen két stég készült el és egy csúszda.

A megnyitó 1974. május 1-én volt, ahol színes programokkal és sportversenyekkel adták át a területet a lakosoknak. A régi strandról az emberek fokozatosan átszoktak az új gödör-be. A Gödör ekkor élte virágkorát. Folyamatosak voltak a zenés rendezvények, sportesemények, összejövetelek. Büfé üzemelt, s többen sátoroztak is.

A kilencvenes évek elejéig rendszeresek voltak nyaranta a szabadidős programok: tini diszkó, felnőtt diszkó, havonta egy-két „szúnyog mozi”, nyári játszóházi programok a gyerekeknek, játékos sport vetélkedők gyerekeknek és felnőtteknek. A Majális és az augusztus 20-i rendezvények itt lettek megrendezve.

A 90-es években magánkézbe került, majd 2014-ben vásárolta vissza az Önkormányzat, s ismét megnyitotta kapuit 2015. május 1-én. Ezt követően 2016-ban a Művelődési Ház alá vonta az Önkormányzat a működtetését. A községet érintő nagyobb rendezvények itt kerültek megrendezésre: Majális, Pünkösd. Rendszeres színhelye a nyári gyermektáboroknak: Természetvédő-tábor, Képzőművészeti, Horgásztábor

A szép természeti látvány, a Holt-Tisza különleges, egyedi növény és állatvilága és az idilli környezeti adottságok miatt előszeretettel veszik igénybe kisebb közösségek, vagy magánszemélyek saját, illetve családi, baráti rendezvények megtartására.

A Gödör felújítása, s kibővítése pályázati forrásból valósult meg 2019-2020-ban.